Спільними зусиллями: принципи і досвід адвокації колективних інтересів ОСББ

Дата публікації: 23.02.2023

21 лютого для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар, під час якого учасники обговорили принципи і досвід адвокації спільних інтересів ОСББ.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, сказав: «Сьогодні ми розглянемо питання, які виходять за межі інтересів одного ОСББ, адже тема стосується єднання вже на більш високому рівні – будинків, міст, областей».

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, розказала, що таке адвокація, про її цілі і для чого вона ОСББ: «Сьогодні йтиметься не про суд і адвокатів, бо адвокація – це діяльність із представництва та захисту інтересів. Її метою є не поширення інформації чи поглядів, а структурні зміни в суспільстві та захист прав». Учасники дізналися про стратегію та адвокатування та її етапи - вiд усвідомлення завдання та вироблення бажаного рішення, його внутрішнє узгодження, оприлюднення позиції, пошук союзників та формування і демонстрація масової підтримки, до публічного діалогу з іншою стороною та реалізація. А також обговорили тактику представництва інтересів органiзацiй спiввласникiв, починаючи з того, хто відслідковує та формулює постановку завдання, і закінчуючи тим, як оприлюднити позицію та продемонструвати масову підтримку. Спікерка навела приклади адвокування інтересів ОСББ, зокрема рішення про те, що пільги будуть виплачуватися у готівковій формі.

Учасники розглянули, які спільні цілі на сьогодні є актуальними на місцевому рівні та на всеукраїнському. Пан Віктор з м. Запоріжжя поділився: «На місцевому рівні – зробити ОСББ об'єктом співпраці для місцевого керівництва, а не суб'єктом для управління. На державному – продовжити удосконалення законодавства щодо роботи ОСББ, бо ще багато неоднозначності статусу ОСББ і взаємодії з органами влади». А пані Любов з м. Одеса сказала: «Для регіонів, де ведуться постійні обстріли зараз, після їхнього звільнення у нас буде завдання відновити будинки, що постраждали внаслідок бойових дій. Нам треба буде зробити багато роботи, щоб наші домівки включили у спеціальні фонди». Експерти прокоментували, що Фонд енергоефективності має свої процедури, і для того, щоб він переформатував їх під реалії сьогодення, потрібен час і певні зусилля. Але ми маємо вже зараз робити все можливе, щоб скористатися можливостями Фонду енергоефективності і програми «Віднови дім», яка вже працює, і подавати пропозиції, об’єднуватися на рівні міста, області, щоб формувати рішення. А потім їх приймати та втілювати.

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті: https://osbb-ok.org.ua/posts/spilnimi-zusillyami-principi-i-dosvid-advokaciyi-spilnix-interesiv-osbb 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

 

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
34
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0