Створення і початок діяльності ОСББ під чaс війни  

Дата публікації: 23.11.2022

22 листопада у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про особливості cтворення і початку діяльності ОСББ в умовах воєнного часу, проведення установчих зборів.

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, розповів про загальні умови й порядок створення ОСББ. Нагадавши про форми управління багатоквартирним будинком, порекомендував учасникам створити «портрет» їхнього дому, вказавши, ким є його співвласники. Учасники ж висловили одностайну позицію, сказавши, що створюють об’єднання для того, аби спільно приймати рішення щодо гідного утримання будинку та прибудинкової території і впливати на їхнє виконання.

Пан Дмитро розповiв про скликання і проведення установчих зборів, акцентувавши увагу учасників на варіантах інформування співвласників, організації голосувань та опитувань, прийняття, оформлення та оприлюднення рішень.

Пані Надія з м. Запоріжжя зазначила: «Я засумнівалась у посаді голови правління, який не є співвласником  та не мешкає в ОСББ». Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, відповіла, що у суспільстві є прибічники обох позицій: одні вважають, що членами правління мають бути тільки співвласники, інші ж радше б обрали голову правління, який не має власності у їхньому будинку. Закон сьогодні не обмежує вибір, але статутом конкретного ОСББ мешканці мають можливість встановити, що члени правління обираються виключно з числа співвласників. Учасниця Альона з м. Київ поцікавилася переліком документів для реєстрації ОСББ та тривалістю процедури. Пані Наталія, юристка з питань створення та функціонування ОСББ, зазначила: «Для реєстрації потрібні заява, статут, протокол загальних зборів, протокол правління щодо обрання голови правління, якщо голову правління не обрано безпосередньо на зборах. Строк реєстрації – 24 години. Деякі реєстратори, наприклад, у Києві, до протоколу загальних зборів вимагають усі листки голосування чи письмового опитування з відповідними довіреностями, якщо голосували представники».

Згодом розмістимо посилання на відеозапис семінару та презентацію, а поки нагадуємо про найближчі заходи:

29 листопада: онлайн-семінар «Створення і початок діяльності ОСББ в умовах воєнного часу.  Частина 2. Початок роботи і перехід до самозабезпечення». Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/stvorennya-i-pocatok-diyalnosti-osbb-v-umovax-vojennogo-casu-castina-2-pocatok-roboti-i-perexid-do-samozabezpecennya 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

 

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
75
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0