Судова практика щодо актуальних питань діяльності ОСББ

Дата публікації: 08.02.2023

7 лютого для представників ОСББ та місцевих громадських організацій у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» відбувся вебінар, де учасники розглянули судову практику з актуальних питань діяльності ОСББ.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, наголосила: «Дуже важливо, щоб сьогодні в нашій країні завершилась судова реформа та панувало верховенство права, бо це є основа побудови взаємовідносин всередині країні, та іміджу країни на міжнародному рівні для залучення інвестицій, які нам зараз дуже потрібні. Іноді здається, що хтось за це відповідає, наприклад, президент, судді, Верховна Рада, але, насправді, і нам є місце в цьому процесі. Бо саме ми, представники громадянського суспільства, захищаючи свої права в суді, сформували судову практику, зокрема, спираючись на чинний законодавство про ОСББ».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, доповнив: «Одне - це писати закони, а інше – формувати практику, якою буде керуватися вся країна. Це дуже копітка і важлива робота». Спікер нагадав про статус ОСББ та закони, на які мають спиратись організації співвласників у своїй роботі, розказав про оскарження рішень установчих і загальних зборів. Учасники дізналися про захист спільного майна від неправомірного втручання та привласнення. Експерт обговорив тему сплати внесків та інші актуальні питання, серед яких ті, що стосуються статусу ОСББ, управителів та земельних ділянок. У разі потреби, пан Дмитро порадив звертатися до єдиного державного реєстру, каталога судових рішень для ОСББ та платформи «Добрі сусіди - одна країна», де збережені всі матеріали вебінарів.

Пані Ольга з м. Марганець поцікавилася: «Юрист говорить, що строку позовної давності на приватизовані квартири немає. А якщо в них ніхто не проживає чи власники померли закордоном? Що робити? Як списати борги з таких квартир?» Пан Дмитро відповів, що давно вже є відпрацьовані процедури щодо цього питання. Потрібно нараховувати внески, звертатися до суду, не чекаючи поки спливе строк позовної давності. Щодо померлих, то є таке поняття як відумерла спадщина, і орган місцевого самоврядування зобов’язаний прийняти це майно у комунальну власність, а ОСББ має написати йому вимогу, і тоді територіальна громада буде платити внески та борги. А учасниця Марина з м. Ужгород запитала: «Чи правда, що з повернення судового збору на користь ОСББ потрібно сплатити податок?» Пані Вікторія відповіла: «Для ОСББ, яке має статус неприбуткової організації і відповідно до нього веде бухгалтерський облік, такого обов’язку нема. Головне, поводити себе відповідно до норм податкового кодексу, не розподіляти між співвласниками ці кошти та не робити так званий «перерахунок» внесків. Тоді ні в ОСББ, ні у співвласників податкових обов’язків не виникає».

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, перегляньте відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/oglyad-sudovoyi-praktiki-z-aktualnix-pitan-diyalnosti-osbb 

Реєструйтеся на наступний захід, присвячений темі створення і діяльності асоціації ОСББ – https://forms.gle/k3mQ9ZLa7BVW77jV8

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
65
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0