Тепловий комфорт в помешканнях та гаряче водопостачання під час війни

Дата публікації: 06.09.2022

Представники ОСББ, місцевих громадських організацій та співвласники багатоквартирних будинків 1 вересня 2022 року взяли участь у вебінарi «Досягнення теплового комфорту в помешканнях в умовах обмеженого надходження теплоти на опалення і гаряче водопостачання з систем гарячого водопостачання» у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна».

Професор Анатолій Колієнко, старший спеціаліст Інституту місцевого розвитку,  розпочав свою презентацію визначенням комфортних умов: «Виділення теплоти залежить від фізіологічного стану людини, її одягу, віку, фізичного навантаження. Втрата тепла залежить від температури повітря у приміщенні, температури поверхні огороджень, рухомості повітря, його вологості, теплових умов перебування ніг і голови. Досягнення теплового комфорту зумовлено зниженням втрат тепла у приміщенні та достатнім  надходженням тепла до приміщення. Зараз маємо мало часу до початку опалювального сезону, говорити про утеплення будинку не варто, бо не встигнете.» Доповідач порівнявнеутеплений будинок з подарунком слона, якого треба годувати з наявністю обмежених харчових резервів. Натомість утеплений будинок потребує харчів як кіт, а не слон. «Тому варто готуватися до опалювального періоду заздалегідь, і буде вам комфортно.» – підсумував Анатолій Колієнко.

Також доповідач розповів про основні поняття комфортних параметрів мікроклімату у помешканні, залежність відчуття комфорту від типу одягу та ін. Учасники дізналися про фактори, від яких залежить температура у помешканні, та зміну температури у помешканні при зменшеній подачі енергоносіїв. Під час вебінару поговорили також про те, як зменшити втрати теплоти у багатоквартирному будинку.

Пані Зінаїда з м. Рівне поділилася: «Яке гарне порівняння про втрати тепла, це потрібно кричати мешканцям старих будинків через усі засоби масової інформації. Тоді власники почнуть задумуватися, як їм створити такі умови, щоб зменшити тепловтрати. Дякую!»  

Учасниця Ольга з м. Запоріжжя відмітила: «Дуже хочеться примусити дивитися семінар усіх співвласників, бо в опалювальний сезон вони «з'їдять» нервову систему».

 Посилання на відеозапис семінару та презентацію:  https://osbb-ok.org.ua/posts/dosyagnennya-teplovogo-komfortu-v-pomeskannyax-v-umovax-obmezenogo-nadxodzennya-teploti

 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
34
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0