Законодавчі новації та практика надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

Дата публікації: 11.10.2022

6 жовтня команда проєкту «Добрі сусіди – одна країна» вдруге провела онлайн-семінар, розглядаючи в деталях програми субсидій та особливості їхнього надання на оплату комунальних послуг в опалювальний період, зосередивши цього разу увагу учасників на нормативних документах, що регулюють надання субсидій, та змінах в законодавстві.

Антон Левицький, старший спеціаліст з соцзахисту ВБО «Інститут місцевого розвитку», відзначив: «Право на отримання житлової субсидії мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, що проживають у житлових будинках». Разом з експертом учасники розглянули нормативні документи, що регулюють надання субсидій, та нові Закони України, зокрема Постанову КМУ № 1041, якою передбачено передачу функцій призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату ЖКП від ОСЗН до органів ПФУ, які працюють за екстериторіальним принципом. Поговорили про актуальні питання надання житлових субсидій, дізналися про порядок та особливості призначення субсидій на житлово-комунальні послуги. Розкрили тонкощі надання житлових субсидії на послуги з опалення житлових приміщень в умовах воєнного стану. Пан Антон також на прикладах розібрав соціальні нормативи надання комунальних послуг та особливості розрахунку соціальних нормативів на послуги теплопостачання.

Богдан, учасник з м. Павлоград поцікавився, коли функції щодо призначення субсидій буде передано від органів ОСЗН до органів ПФУ. Наталія, юристка з питань створення та функціонування ОСББ, роз’яснила, що з 1 жовтня на ПФУ покладається призначення, а з 1 грудня – як призначення, так і виплати. Пані Анастасія з м. Чернівці поцiкавилася, що робити, якщо уповноважені органи кожного разу вимагають довідку з розрахунком для кожного субсидіанта окремо, незважаючи на те, що внесок за 1 м. кв. не змінювався. Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ ініціативи «Добрі сусіди — одна країна», підкреслила: «Такі вимоги не є правомірними. ОСББ може надати тільки ту інформацію, якою володіє і має право розпоряджатися. Розмір внесків – це єдине, що відповідає цим критеріям».

Якщо бажаєте отримати більш детальні відповіді на ці та багато інших запитань, переглянте відеозапис семінару у нашому сюжеті:  https://osbb-ok.org.ua/posts/zagalnii-oglyad-programi-subsidii-osoblivosti-nadannya-subsidii-na-oplatu-komunalnix-poslug-na-opalyuvalnii-period 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1759
Рейтинг
315
постів
28
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0