Логіка обліку та звітності в ОСББ

Дата публікації: 14.12.2022

13 грудня у рамках проєкту «Добрі сусіди – одна країна» для представників ОСББ та місцевих громадських організацій відбувся вебінар про принципи бухгалтерського обліку в ОСББ, розпочавши серію з трьох подiй, присвячених веденню діловодства, обліку та звітності.

Вікторія Погорєлова, старша спеціалістка з питань розвитку ОСББ, наголосила: «Ми не маємо на меті зробити із учасникiв бухгалтерів, але після наших заходів ви зможете найняти компетентних спеціалістів, які нададуть такі послуги, та перевірити правильність виконання їхньої роботи».

Дмитро Левицький, старший спеціаліст з адвокації ОСББ, повідомив учасників, що з 1 січня 2023 року набирає чинності Закон України «Про офіційну статистику», після чого Закон України «Про державну статистику» втратить чинність, а статистична та фінансова звітність юридичними особами подаватиметься виключно в електронній формі. Спікер розказав про правовий статус ОСББ і бухоблік, наголосивши, що належний бухоблік – запорука неприбуткового статусу ОСББ. Пан Дмитро підказав, як відобразити в балансі поліпшення будинку, наприклад, новий ліфт, індивідуальний тепловий пункт, сонячні панелі, генератор та інше обладнання.

Експерт презентував «три стовпи» бухобліку: фонди ОСББ в бухобліку відображаються за рахунком 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Доходи фондів визнаються тільки після понесення витрат і в сумі таких витрат: п. 17 П(С)БО 15. Усі доходи і витрати слід закріпити за тим чи іншим цільовим фондом у кошторисі. Також учасники дізналися про неприбутковий статус ОСББ і як його зберегти, облік цільових коштів, а ще почули про логіку бухгалтерських проводок з погляду правління та ревізійної комісії. Разом із паном Дмитром учасники розглянули приклади журналу обліку господарських операцій, оборотно-сальдової відомості, та як трансформувати облік у звітність, отримали практичні поради для членів правління.

Пані Альона з м. Київ поцікавилася: «Як обліковуються доходи, які отримує будинок поза внесками на утримання? Наприклад, ми маємо платну стоянку або здаємо дах в оренду». Спікери порадили не боятися таких надходжень, оскільки надавши ОСББ статус неприбутковості, держава дозволила отримувати кошти з різних джерел. Важливо лише провести їх через рахунок 48 та показати в кошторисі, підтвердити цільове використання, тобто правильно відобразити в бухгалтерському обліку. А пані Тетяна з м. Харків прокоментувала: «Затребую у бухгалтера оборотно-сальдову відомість по рахунках, про які говорилося сьогодні. Тепер знаю, як правлінню правильно це зробити, аналізувати та усувати недоліки в обліку». 

Згодом розмістимо посилання на відеозапис семінару та презентацію, а поки реєструйтеся на наступні заходи:

13 грудня: онлайн-семінар «Логіка обліку та звітності в ОСББ. Частина 1. Принципи бухгалтерського обліку в ОСББ» Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/tri-stovpi-buxgalterskogo-obliku-v-osbb

20 грудня: онлайн-семінар «Логіка обліку та звітності в ОСББ. Частина 2. Цільові фонди та кошторис». Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/kostoris-osbb

27 грудня: онлайн-семінар «Внутрішні та зовнішні контроль і звітність в ОСББ. Ефективна внутрішня комунікація та прозора звітність як запорука виконання спільно прийнятих рішень». Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/zvituvannya-i-informuvannya-v-osbb-yak-zaporuka-vikonannya-spilno-priinyatix-risen

29 грудня: онлайн-семінар «Обговорення: підсумок пройденого». Посилання на відеозапис семінару та презентацію: https://osbb-ok.org.ua/posts/obgovorennya-oblik-ta-zvitnist-v-osbb-1 

*****

Ініціатива «Добрі сусіди – одна країна» — це півторарічний проєкт, направлений на розвиток культури добросусідства та громадянської активності через популяризацію інституту ОСББ. Проєкт виконується Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку».

Слідкувати за оновленням та перебігом проєкту можна на сторінках у соціальних мережах:

Facebook
Instagram
Youtube

Telegram-каналі 

та на сайті: https://osbb-ok.org.ua/.

@admin
@admin
+1747
Рейтинг
311
постів
110
0
0
Рейтинг посту: +2
Поширити
Коментарі
Коментарі: 0